TR Doktor

Burun Tıkanıklığı

Yazar:









Hemen hemen burun tıkanıklığı yaşamayan insan yoktur. Çoğumuz bazen yılda bir, bazen iki defa soğuk algınlığına yakalanırız. Soğuk algınlığı sırasında hastalığa cevap olarak, burnun iç kısmında bulunan kılcal damarlarda genişleme olur. Bu da, burun iç kısmındaki zarların kızarması ve şişmesine neden olarak, burun akıntısı ve tıkanıklık yapar. Bu tür enfeksiyonlar, insanlardaki en sık burun tıkanıklığı nedenidir.

Bazı insanlar allerjik bünyeye sahiptir. Bu tür kişiler, kendilerinde allerji oluşturan polen, ev tozu, hayvan tüyü ve küf gibi maddelerle karşılaştığında, soğuk algınlığındaki mekanizmanın aynısı ile burun akıntısı ve tıkanıklık meydana gelir. Bu hastalık halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinir. Saman nezlesi de, sık karşılaşılan bir burun tıkanıklığı sebebidir.

Bazen allerji ve enfeksiyon olmadan da, acı ve baharatlı yemek yeme, sıcak veya soğuk yemek yeme, soğuğa maruz kalma, stres, bazı ilaçlar, gebelik gibi durumlarla burun akıntısı ve burun tıkanıklığı meydana gelebilir. Bu durum, burun iç kısmını döşeyen kılcal damarların fonksiyonel olarak  genişlemesi ile ilgilidir. Bu hastalığın tipik örneği, soğuk havaya maruz kalındığında burun akıntısı ile seyreden “kayakçı burnu”dur. Ancak bu tür hastalıklara bağlı akıntı ve tıkanıklıklara  daha az rastlanır.

Burun tıkanıklığına neden olan yapısal nedenlerde vardır. Bunlar arasında en sık rastlanılanı burun kemiği eğrilikleridir. “Septum deviasyonu” olarak bilinen bu durum genellikle geçirilen kazalar sonucu oluşmaktadır. Geniz eti ise, özellikle çocuklarda sık karşılaşılan burun tıkanıklığı sebebidir. Geniz eti olan çocuklar geceleri sesli nefes alırlar, hatta horlarlar. Genelde ağızdan nefes alırlar. Bu çocukların yüzünde mutsuzluk ifadesi vardır. Yine küçük çocuklar düğme, boncuk, nohut, çengelli iğne ve küçük oyuncak parçaları gibi yabancı cisimleri burun deliğine sokarak tıkanıklık oluşturabilirler. Bu durumda tek yönlü tıkanıklık ve pis kokulu burun akıntısı olabilir. Ayrıca burun içerisinde gelişen polip ve tümörlerinde burunda tıkanıklık oluturabileceği unutulmamalıdır. Burun tıkanıklığı ister allerjik, ister soğuk algınlığı, isterse kemik eğriliğine bağlı olsun, mutlaka açılması gerekir. Tıkanıklık uzun sürer ve tedavi edilmezse sinüzit oluşması kaçınılmazdır.

Hepinize mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.