TR Doktor
ceneucubuyutme ceneucu cenecerrahisi ceneestetigi estetik ceneasimetrisi

Çene Asimetrisi

Yazar: Doç. Dr. Muzaffer ÇELİK









Asimetri dişsel , iskeletsel veya her ikisini birlikte ilgilendiren bir problem olarak karşımıza çıkabilmektedir.

 

Simetri bozukluğu yalnızca dişlerde ise, simetrinin tekrar sağlanması çoğunlukla yalnızca ortodontik tedavi uygulayarak mümkün olabilmektedir. Ortodonti uzmanı, simetrinin düzelebilmesi için karşıt bölgeden diş çekimi yapabilmekte, üst ve orta hatların daha uyumlu hale gelmesini sağlayabilmektir. Diş çekimine rağmen üst ve alt orta hattın çakışması her zaman mümkün olmayabilir, birkaç milimetre kayıklık normal kabul edilmektedir.

 

İskeletsel asimetri, üst, alt veya her iki çene kemiğini ilgilendiren bir bozukluktur. Asimetrinin şiddetine göre, bazı iskeletsel problemler yalnızca ortodontik tedavi ile kamufle edilebilmektedir. Şiddetli iskeletsel problemler ise ancak ortognatik cerrahi yardımı ile düzeltilebilmektedir. Asimetrinin şiddeti detaylı bir klinik ve radyolojik muayene ile tespit edilebilmektedir. Bu aşamada hastanın talebi değerlendirilmeli, asimetrinin miktarı ve hangi tip tedavi ile ne kadar düzeltilebileceği ayrıntılı şekilde anlatılmalıdır.

 

Yüz asimetrisi bazı durumlarda yumuşak dokulardan kaynaklanmaktadır. İskelet sisteminin üzerine yapışan kaslar ve bağ dokuları da asimetri nedeniyle sağ ve sol bölgede farklı şekilde gelişebilmektedir. Asimetrinin daha şiddetli olduğu bölgede ısırma bozuklukları ve tek taraflı çiğnemeye bağlı kasların farklı şekillenmesi gerçekleşebilmekte, yapılan ortognatik cerrahi tedaviden sonra yumuşak dokudaki asimetriler tamamen düzelmese de, uzun dönemde daha az belirgin hale gelebilmektedir.

 

Ancak unutulmamalıdır ki, yüzümüzün sağ ve sol tarafı birebir ayna görüntüsü gibi değildir. Gözlerin büyüklüğü ve konumu, kaşların açısı, burun deliklerinin büyüklükleri, yanak kaslarının genişlikleri, dudakların köşelerinin kıvrımları, alın genişliği yüzün sağ ve solunda farklı olabilmektedir. Ancak, gözümüz bazı asimetrileri görmezden gelebilmekte ve her asimetriyi uyumsuzluk olarak algılamamaktayız.

 

Aşağıdaki fotoğraftaki hastada hem dişsel hem de iskeletsel asimetri mevcuttur. Videoda ise asimetrinin ortognatik cerrahi ile nasıl düzeltildiği anlatılmaktadır.

 

Aşağıdaki linkte bazı ünlü kişilerin yüzlerinin sağ ve sol taraflarının ayna görüntüleri birleştirilerek yaratılan yeni yüzleri görülmektedir.

Doç. Dr. Muzaffer ÇELİK İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.