TR Doktor
Çocuğunuz İştahsız mı? İştahını Nasıl Artırırsınız? Uzm. Dr. Fatih Mert Gaziantep Çocuk Dokturu

Çocuğunuz İştahsız mı?, İştahını Nasıl Artırırsınız?

Yazar: Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert









Çocuğunuz iştahsız mı? Çok mu az yiyor veya yemek yemeyi mi reddediyor? Sizin çocuğunuzda eğer iştahsızlık sorunu yaşıyorsa, yemek yemeyi reddediyorsa iştahını artırmak ve yemek yemeye teşvik etmek için aşağıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz.

Bir seferde daha küçük porsiyon teklif edin

Çocuğunuza bir seferde çok fazla yemek vermek yerine küçük bir porsiyon halinde yemeğini verin. Bu şekilde yaparsanız çocuğunuz bunun daha kabul edici bulabilir ve yemeğini bitirmeye çalışır. Bir seferde büyük bir tabak yemek teklif ederseniz bu gözüne oldukça fazla gelebilir ve yemeyi reddedebilir.

Kendi kendine yemesine izin verin

Çocuğunuza kendi yemeğini kendi kendine yeme fırsatını verin. Siz yedirmeye çalışmayın. Siz yedirmeye çalışırsanız buna tepki gösterebilir ve yemeyi reddedebilir. Çocuğunuza sağlıklı parmak besinlerden verebilirsiniz.

Sağlıklı ve seveceği atıştırmalıklar verin

Haşlanmış havuç ve brokoli, küçük peynir parçaları, küçük tost parçaları, yumuşak ve soyulmuş meyve parçaları parmak besin olarak sağlıklı bir seçimdir. Çocuğunuz bunları severek yiyebilir.

İştahını kesebilecek besinleri azaltın

Gün içinde tatlı ve hamur işleri gibi besinleri sınırlı miktarda verin. Sevmediği şeyleri de yemesi için çocuğunuzu zorlamayın. Bunlar iştahını daha da bozabilir.

İştahsızlığı demir eksikliğinden kaynaklanabilir

Çocuklarda iştahsızlık demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Küçük çocuklarda en yaygın görülen mineral eksikliklerinden birisi de demir eksikliğidir. Bu konuda çocuğunuzun hekimine danışarak kan testi yapılmasını isteyebilirsiniz.

İştahsızlık yaşıyorsa hastalık belirtilerine dikkat edin

Çocukların iştahı aslında sürekli değişebilir. Her zaman aynı olmayabilir. Fakat normalde oldukça iyi yiyen bir çocukta aniden iştahsızlık olursa, aniden yemek yemeye karşı bir isteksizlik olursa bu çocukta bir hastalık belirtisi olabilir. Hasta çocuklarda iştahsızlık olur. Özellikle 24 saattir hiç yemek istemiyorsa hastalık belirtisi olabilir. 6 aylıktan daha küçük çocuklarda ise ve çocuk art arda 2 öğün yemediyse durumu yine hekime bildirmekte fayda vardır.

Elbette iştahsız olan bir çocukta hastalıktan söz edebilmek için yorgunluk, kilo verme, çok fazla uyuma, ateş, huzursuz hissetme gibi belirtilerin olup olmadığına da bakmak gerekir. Eğer bu belirtiler varsa çocukta hastalık ihtimali ağırlık kazanır.

1 yaşından itibaren çocuklarda iştahsızlık görülebilir

Çocuktaki iştahsızlık gelişim döneminin de bir parçası olabilir. Genelde 1 yaşından itibaren çocuklar yürümeye başlamalarıyla birlikte daha bağımsız olurlar. Bu bağımsızlık duygusu çocuklarda farklı şekillerde de kendini gösterebilir. Örneğin annesinin verdiği yemeyi reddetme eğiliminde olabilir.

Çocuklar 1 yaşını doldurduktan sonra aslında büyüme hızlarında da bir yavaşlama olur. Bu da çocuğun kalori ihtiyacını azaltır. Bu kalori ihtiyacındaki azalma iştahına da olumsuz yansır. Esasında bu normal bir durumdur. Eğer çocuklar ilk 1 yıldaki gibi iştahlı olsalardı bu kilolarının çok daha üzerinde kiloya ulaşmalarına yani obez bir çocuk olmalarına neden olacaktı.

Yine 1-2 yaşındaki çocuklar bağımsızlık duygularının da getirdiği bir hisle yeni şeylere karşı daha ilgilidir. İlgilerini ağırlıklı olarak dış dünyaya verirler. Çocuğun ilgisi bu yöne kaydığı için aslında bu da onun iştahını olumsuz etkileyebilir ve yemek yemeye karşı ilgi kaybı olabilir.

Çocuğunuzu yemek yemeye zorlamayın

Çocuğun yemek yemeye zorlanması çocukta iştah azalmasını artırabileceği gibi kronik yeme bozukluklarının da riskini artırabilir.

Her çocuğun yemesi birbirinden farklı olabilir

Her çocuğun yemesinin de birbirinden farklı olabileceğini unutmamak gerekir. Her çocuğun beslenme özellikleri birbirinden farklı olabilir. Bazı çocuklar her 3 öğünde az yemeyi tercih ederken bazı çocuklar tek bir öğünde çok iyi yiyip diğer öğünlerde daha az yemeyi tercih edebilir.

Çocuğunuzun menüsüne sevdiği sağlıklı besinleri ekleyin

Çocuğunuzun özellikle yemekten hoşlandığı sağlıklı yemekler varsa bunları mutlaka menüsüne ekleyin. Hoşlanmadığı yemekleri çocuğunuza vermeye çalışmayın. Ya da hoşlanmadığı şeyleri başka yemeklerinin içinde ekleyerek bu şekilde o besini de almasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklara kendi yemeğini seçme şansı verin

İştahı iyi olmayan, yemek yemeyi reddeden çocuklara seçenekler sunmak da iyi bir yöntemdir. Çocuğunuz iştahsızsa ona çeşitli yemeklerden oluşan seçenekler sunarak bunlardan birisini seçmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar kendilerinin seçeceği bir yemeyi daha iyi yeme eğiliminde olurlar.

Yemek yeme ortamını neşelendirin ve stresi azaltın

Çocuğunuzdaki iştahsızlık yemek yeme ortamının stresli olmasından da kaynaklanabilir. Bu durumda yemek yeme ortamınız mutlu, huzurlu bir ortam olmalıdır. Neşeli ve eğlenceli bir ortam çocuğunun daha iyi yemesine yardımcı olur. Stresli bir ortam ise iştahını kesebilir.

Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.