TR Doktor
aile içi iletişim Pedagog Ömer Faruk Özdemir Osmaniye Pedagog

Eşler Tartışmasına Nasıl Son Vermelidir?

Yazar:









Tartışmayı sonlandırmayı seçme şekliniz, ilişkinizin uzun vadeli başarısını veya başarısızlığını belirler.

Üzgün, öfkeli veya endişeli olmak; eşinize kaba veya sert davranma hakkını size vermez. Kendinizi kontrol etmek, her tartışmada zorunludur. Mantıklı, sevecen ve yapıcı olmak koşuluyla tartışmaya katılmama hakkınızın olduğunu da bilmenizde fayda vardır.

Şu konulara dikkat edilmesi tartışmanın sağlıklı sonlanmasını kolaylaştıracaktır:

1. Tartışmanızı özel tutun . Çocuklarınızın önünde tartışmak, çocukların olumsuz etkilenmesine, duygusal olarak yaralanmasına yol açabilir. Onlar sanıldığından daha zekidirler ve olan biteni fark edebilirler. Bu yüzden sorun hakkında eşinizle özel olarak konuşana kadar bekleyin.

Bazen sorunlarınızı ailenize veya arkadaşlarınıza anlatmak, sorunlarınıza yeni bir perspektif kazanmak için iyi bir yol gibi görünebilir; ancak bu genellikle daha fazla soruna yol açabilir. Yakınlarınız, ortalık durulunca, sizin gibi bağışlayıcı olmayabilirler. Bu nedenle onlara anlatmak konusunu iyi düşünmek gerekir.

2. Alakasız konulardan kaçının. Tartışmaya ait olmadığında eski kinleri ya da geçmişi ortaya dökmeyin. Sınırları konunun etrafına bırakın. “Bugün hangi sorunu var? Bugün ne çözmeye çalışıyorsunuz? Geçmiş göz önüne alındığında, bugün ne yapabilirsiniz?” gibi sorulara yanıt arayın.

 

3. Sorunların belirtilerine değil, kökenine odaklanın . Sizi rahatsız eden şey hakkında gerçekçi olun, yoksa daha da öfkeli olursunuz. Örneğin unutulmuş bir iş karşısındaki çoğunlukla öfke işle ilgili değil, değersizlik, önemsenmeme ve benzeri bir duygu ile ilgilidir.

4. Karakter suikastından kaçının . Hakaret, abartmalar, yanıltıcı yarım doğrular veya manipüle edilmiş gerçekler genellikle bir kişinin itibarını zedeler. Bu tür yöntemleri kullanmaktan kaçınmak gerekir. Eşinize hakaret etmek yerine, konuyu konuşun.

5. Amacınızı belirleyin. Tartışmayla neyi hedeflediğinizi düşünün. Aklınızda bir amacınız yoksa, ne istediğinizi bilemezsiniz. Gelecekteki sorunları önlemek için bir eylem planı hazırlayın.

6. Zamanlamaya dikkat edin. Her konuyu bir anda tartışmaya açmayın. Konuşmak ve fikirleri paylaşmak iyidir ama zamanlamaya da dikkat etmek gerekir. Enerji tasarrufu yapın ve öncelikle sadece önemli konulara odaklanın.

7. Küsmeyi tercih etmeyin. Küsme bir nevi yok saymaktır. Eşinizi suçlu olarak algıladığınızı ve cezayı hak eden bir şey yaptığı düşüncesinde olduğunuzu gösterir. Ayrıca küsme, sevginizin gerçek olmadığı mesajını da ortaya çıkar, çünkü sevgi koşulsuzdur. Siz küsmeyi seçerseniz, eşinizin duygularını ifade etmesini engellemiş olursunuz. Bu da rahatsız edici bir durumdur.

8. Tartışmayı etkin bir şekilde sona erdirin. Bir tartışmanın sona ermesi çok önemlidir. Tartışmadan bir adım geri çekilin ve eşinizi, doğru anladığınızdan emin olmak için geri bildirim isteyin. "Seni anlamış olmama izin ver" veya "bakış açını doğru bir şekilde anladığımdan emin olmak istiyorum" gibi bir şey söyleyebilirsiniz. Ardından, duyduğunuzu yineleyin ve ardından duygularını doğrulayın. "Sana geç kalacağımı söylemediğimde endişelendiğini görebiliyorum."

Son olarak şunu söylemekte fayda var. Tartışmaları çözmek uygulama yaparak mümkün olabilir. İlk bakışta zor görünmesine rağmen; bağırmak, kaçınmak, çekilmek veya kavga etmekten çok daha etkili olduğunu göreceksiniz. Sorunlarınızı, ilişkinize zarar vermeyecek şekilde çözebildiğinizi düşünün. Çabalarınıza rağmen sorunu çözemediğinizde ve zorlanmalar yaşadığınızda ise aile terapistinden destek almaktan kaçınmayın.

İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.