TR Doktor
Jine Jinekolojik Onkoloji Sık Sorulan Sorular

Jinekolojik Onkoloji Konusunda Sık Sorulan Sorular

Yazar: Op.Dr. Gonca OĞURLU PAKAY









Soru 1.sizin kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı aynı zamanda jinekolojık onkolojı cerrahısı uzmanlıgınız var.türkiye'de ismini yeni duymaya başladığımız bir branş,jınekolojık onkolojı uzmanlıgı nedır ılgılendıgı hastalıklar nelerdır?

Cevap: jınekolojık onkolojı cerrahisi, aslında kadın hastalıkları ve doğum bölümünün yan dalıdır.üç yıl süren uzamnlık eğitiminin ardından türkiye ilk jinekolojık onkolojı cerrahisi uzmanlıgı mezunlarını 2015 yılında vermiştir.jinekolojık onkolojı cerrahısı nedir? Kadın üreme sisteminin kanserlerinin teşhis tedavi ve tedavi sonrası takibi ile ilgilenen tıp bölümüdür.son yıllarda kanser oranlarında artış görülmesi nedeni ile dünyada kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kansere bağlı ölümlerdir.jinekolog onkologlar kadın üreme organı tümörlerinin tedavi ve takibinde ilave eğitim almış kadın doğum uzmanlarıdır.kadın kanseri olarak adlandırılan jinekolojık kanserler:

Rahim kanseri (endometirum ca)

Rahim ağzı kanseri (serviks ca)

Yumurtalık kanseri (over ca)

Vulva kanseri (dış genital organ ca)

Vajina kanseri (vajen ca)

Cın1 cın2 cın3 tedavisi

Soru 2.jinekolojik kanserlerin teşhisi nasıl yapılır?, erken tanı ve tedavisi mümkün mü?

Cevap:hasta muayene edilmeden önce detaylı olarak hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve hikayesi önemlidir.hastanın öyküsü çoğu zaman teşhis edilecek rahatsızlık için yol gösterici olur.ardından hastanın muayenesi yapılır,teşhisi netleştirmek için ek bazı tahlil ve tetkiklerinin yapılması gerekebilir.bunlar:ultrasonografi, mr görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, hormon testleri,tümör belirteçleri,smear testi,rahim ağzı biyopsisi ve endometrial biyopsi (parça alınması) gibi sayılabilir.şikayetlerin kaynağı eğer kanser ise jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanı sizi kanser konusunda bilgilendirecek ve teşhis sonrası yapılacak tedavi ile ilgili yön çizmenize yardımcı olacaktır.

Soru 3 .rahim ağzı kanseri taraması nasıl yapılır?

Cevap: dünyada ve artık ülkemizde biliyoruz ki etken hpv virüsü olduğu için taramada hpv’yi kullanıyoruz.özellikle ülkemizde 30 yaşından başlayarak beş yılda bir smear +hpv virüsü testini birlikte kullanıyoruz.bu testler günümüzde güncel olarak kullanılıyor.ama hpv testi pozitif çıktığında hastalar bir panik halinde rahim ağzı kanseri mi oldum acaba ? Diye bir endişeye kapılabiliyorlar.şunu belirtmekte fayda var.hpv testinin pozitif çıkması rahim ağzı kanseri olduğu anlamına gelmiyor.bu çok önemli! Panik olacak bir durum değil ama mutlaka bir değerlendirme yapılması gerektiğini hastalarımıza belirtmemiz gerekir.çünkü hpv virüsü toplumda sık görülen bir enfeksiyon ve ülkemizde görülme sıklığı ortalama %15. Yani yüz kadından 15’inde hpv saptanmakta.yalnız hpv virüsüne sahip olan her bayan rahim ağzı kanseri oluyor mu? Hayır. Büyük bir kısmı yaklaşık %98 oranında vücut kendi bağışıklık sisteminde elimine ( yani yok ) ediyor.

Soru 4. Hpv testi pozitif geldiyse veya smear testınde anormal hücreler mevcut ise bu ne anlama gelir? Bu durumda ne yapmalıyız ?

Cevap:ilk söyleyeceğim şey hastalara çok panik yapmamaları gerektiği.bu testlerın pozitif gelmesi daha önce de belirttiğim gibi rahim ağzı kanseri olduğu anlamına gelmez.jinekolojik onkoloji açısından baktığımızda hpv tip 16 ve tip 18 ‘i pozitif olan bayanlarda mutlaka yapmamız gereken rahim ağzının kolposkop denilen cihaz eşliğinde incelenmesi ve şüpheli alanlardan biyopsi alınmasıdır.eğer bu yapılmaz ve kanser öncüsü lezyonlar tedavi edilmez ise maalesef hastaları rahim ağzı kanserinden kaybediyoruz.aslında bu kadar önlenebilir ve erken tanısı küçük testlerle tespit edilebilen erken aşamada tanı koyup tedavi edilebilen hastalar tamamı ile bu hastalıktan kurtulabilmekte.

Soru 5 .jinekolojık kanserlerde erken tanı için kadınlar hangi şikayetleri ciddiye almalı ? Ya da dikkatli davranmalı?

Cevap:jinekolojik kanserlerin büyük bir kısmı aslında bulgu veriyor.bu yüzden hastalar bu bulgular açısından mutlaka dikkatli olması gerekir.örneğin;rahim ağzı kanseri için ilişki sonrası kanama en tipik bulgudur.yine rahim duvarı kanseri adet düzensizlikleri ya da menapoz sonrası meydana gelen kanamalar,yumurtalık kanseri için karında şişlik hissi, erken doyma,hazımsızlık hissi gibi.aslında mutlaka bulgu veriyor.ve bu bulguları hasta dikkate almalı ve bir hekime başvurmalılar.

Soru 6. Hangi jinekolojik hastalıklarda kapalı (laporoskopik) cerrahi yapılabilir?

Cevap:günümüzde tüm dünyada artık ameliyatlar kapalı yöntemlere geçti.jinekolojide ve jinekolojık onkolojıde laporoskopik cerrahi rutin oalrak uyguluyoruz ve öneriyoruz.myomlar yumurtalık kistleri rahim kanseri yumurtalık tümörleri hemen hemen tüm jinekolojik hastalarda artık ameliyat gerekiyorsa önceliğimiz laporoskopik cerrahi oluyor ki hastada hem kozmetik sonuclar hem yara yeri iyileşmesi ve işine erken dönmesi açısından kapalı cerrahiyi açık cerrahiye nazaran daha avantajlı olmakta.

Soru 7. Rahim içi(endometrıum)kanserı tedavi seceneklerı nelerdır?

Cevap:rahim kanserinde temel tedavi cerrahidir. Cerrahi tedaviye alternatif ya da ek olarak gerekli durumlarda kemoterapi ,radyoterapi,hormonal tedavi ve bunların kombinasyonları uygulanabilir.tedaviyi belirlerken tümörün tipi,hastanın yaşı,çocuğunun olup olmaması gibi faktörler dikkate alınır.rahim kanserinin tedavi ve yönetimi gerektiğinde farklı birimlerin görüşü alınarak jinekolojik onkolojik cerrahisi uzmanı tarafından düzenlenmelidir.gelecekte doğum planlayan hastalığın rahimde sınırlı olduğu erken evre hastalıklarda hormon tedavisi uygulanabilir.ancak hasta çocuk sahibi olduktan sonra mutlaka cerrahi tedavisi yapılır.

Soru 8.yumurtalık kanserı erken teshısı zor mu?

Cevap:yumurtalık kanseri henüz yeni olduğu safhalarda henüz şikayete yol açmayabilir. Veya belli belirsiz geçici şikayetlere neden olması sebebi ile genellikle hastlar tarafından farkedilmeyebilir.ve kalın bağırsak üzerine baskı yapması sebebi ile kabılzık ya da ishal şikayetlerine yol açar.karın ağrısı, dolgunluk hissi,gaz ve bacak ağrısı şikayetler de görülür.kanser normal kadın doğum muayenelerinde atlanabilir. Ve hasta sadece büyük bir kitle ile gelebilir.tümör belirteçleri denilen bazı kan testleri yapılır ve yüksek seviyeleri tanıda yardımcı olabilir.ultrasonun yanı sıra mr,pet ve bilgisayarlı tomografi ile değerli bilgiler edinmek mümkündür.ancak kesin tanı sadece tümörün çıkartılarak patolojik incelenmesi sonucunda konur.yumurtalık kanserinin yönetimi ve tedavisi pek çok branşın ortak çalışması ile takım halinde yapılır,ancak bu takım içerisinde jinekolog onkologlar en önemli yeri tutarlar ve yönetimin büyük kısmından onlar sorumludur.

Soru 9. Smear test sonucu normal olmayan veya hpv testi pozitif çıkan bayanlarda yapılan kolposkopi işlemi hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Cevap:kolposkopi rahim ağzının daha detaylı incemeleyi sağlayan yöntemdir.rahim ağzına çıplak göz ile bakmak yerine özel bir miksroskop yarımı ile rahim ağzındaki değişiklikler incelenir.bu tetkik size ağrı veren bir muayane değildir.bazı kadınlar işlemin anestezi altında yapılmasını isteyebilir.işlem çocuk sahibi olmaya engel bir durum teşkil etmez.ancak gebelik mevcut ise bu durumu hastalar doktorlarına bildirmelidir.işlem sonrası herhangi bir şikayet çok çok nadir bir durumdur.bu işlem sırasında alınan parçalar patolog tarafından incelenir.ve işlem sadece 5-10 dk kadar sürer .

Soru 10.hpv virüsünün rahim ağzı kanserıne yol actıgını soyledınız.hpv virüsünün tedavisi veya aşısı var mı?korunmak için neler yapılabilir ?

Cevap:hpv virüs aşıları günümüzde geliştirildi.bu aşılar aslında en sık kansere yol açan hpv tiplerine karşı yapılmış koruyucu aşılardır.birçok ülkede biliyoruz ki artık bu aşılar okul çağındaki çocuklarda aşılama programlarında mevcut.rutin önerilen yaş aralığı dünyada 9-26 yaş aralığıdır.ancak özellikle ilk ilişkiden önce yapılırsa neredeyse %100’e yakın bir koruyuculuğu mevcut.

Op.Dr. Gonca OĞURLU PAKAY İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.