TR Doktor

Ortodontik Tedavisi ve Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

Yazar: Uzm. Dr. Dt. Evren DEMİRBAŞ









ORTODONTİK TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE NELER YAPILMALIDIR?
Ortodontik tedavi öncesinde dişlerin her yönden sağlığına kavuşması gerekmektedir. Bunun için varsa çürüklerin tedavisi, diş taşlarının temizlenmesi ve ağız hijyeninin kontrol altına alınması ve özellikle çocuklarda düzenli fırçalama alışkanlığının kazanılması gereklidir.

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Ortodontik tedavi sırasında tedavinin süresini ve başarısını etkileyen ve hastalar tarafından dikkat edilmesi gereken bir takım noktalar vardır. Bunlar; tedavi süresince dişlerin düzenli ve etkin şekilde fırçalanması, sert ve yapışkan gıdalardan uzak durulması, braket, bant ve tellerin kırılmamasına dikkat edilmesi, randevulara zamanında gelinmesi, aksatılmaması, ortodontistin uygun gördüğü aparey, lastik gibi ağız içi veya ağız dışı aygıtların gün içinde istenen sürelerde kullanılmasıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ AĞRILI BİR UYGULAMA MIDIR?
Tedaviye başlandığı seansta braket ve tellerin takılması ağrısız bir uygulamadır. İlk seansın ardından dişlerin hareket etmeye başlamasıyla birlikte ve ark tellerinin aktive edildiği randevulardan sonra dişlerde ağrı ve çiğneme sırasında hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet bir hafta içinde azalarak ortadan kaybolur. Tel veya braketlerin kopması durumunda ise olası yaralanmaları önlemek amacıyla koruyucu mumlar doktorunuzun müdahalesine kadar rahatsızlığı gidermek amacıyla kullanılabilir.

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA DİŞLERİN SALLANMASI NORMAL MİDİR?
Ortodontik tedavi sırasında dişlerin hareket etmelerine bağlı olarak sallanması normaldir.

ORTODONTİK TEDAVİ DİŞLERDE ÇÜRÜMEYE NEDEN OLUR MU?
Ortodontik tedavi sırasında kullanılan apareyler dişlerde çürüğe neden olmaz; ancak braketler ve apareyler ağızda bakteri plağının tutunmasını neden olabilecek ek yüzeyler oluşturabileceğinden, ağız bakımına daha fazla özen gösterilmelidir. Her öğünden sonra dişler ve braketler fırçalandığı takdirde yiyecek artıkları ağızdan uzaklaştırılmış olur ki bu da dişlerin çürümesini engeller.

ORTODONTİK TEDAVİ SÜRESİNCE SPOR YAPILABİLİR Mİ?
Spor yaparken braketler herhangi bir engel oluşturmazken, çarpma ve ağız içi yaralanma olasılığına karşı koruyucular kullanılabilir. Ağız dışı apareylerin ise spor yaparken çıkarılması önerilir.

ORTODONTİK TEDAVİYİ HER DİŞ HEKİMİ YAPABİLİR Mİ?
Ortodontik tedaviler “ortodontist” olarak tanımlanan diş hekimlerinin uzmanlık alanıdır. Diş hekimliği fakültesini tamamladıktan sonra diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda doktora veya uzmanlık eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri, ortodontist ünvanına sahip olurlar. Bu nedenle ortodontik probleminizin çözümü için ortodontiste başvurmayı tercih edin.

ORTODONTİK TEDAVİ UZUN SÜREN BİR TEDAVİ MİDİR?
Ortodontik tedavinin süresi problemin şiddetine ve tedavi tekniğine göre değişir. Tedavi süresi hastanın ağız bakımına, tedaviye ve doktorun önerilerine ve randevu tarihlerine uyumuna da bağlıdır. Bu konulara dikkat edildiği takdirde tedavi süresi kısalabilir. Ortalama tedavi süresi 1-2 yıldır.

ORTODONTİK TEDAVİ İLE DÜZELEN DİŞLER TEKRAR BOZULABİLİR Mİ?
Dişler yaş artışı ile yer değişikliği gösteririler. Bu değişim kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte hiç ortodontik tedavi görmemiş düzgün dişlere sahip olan kişilerde bile zamanla (özellikle alt ön grup dişlerde) çapraşıklık gerçekleşebilir.
Bu nedenle pekiştirme apareylerinin düzgün kullanımı oluşabilecek bu değişiklikleri önleyebilir veya azaltabilir.

NEDEN PEKİŞTİRME (RETANSİYON) APAREYİ TAKILIR?
Braketler çıkarıldıktan sonra, dişler düzgün şekilde sıralanırlar ancak dişlerin ve onu çevreleyen dokuların bu konuma alışması zaman alır. Pekiştirme tedavisi uygulanmazsa dişler eski konumlarına geri dönebilir. Bu nedenle pekiştirme apareylerini doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmak tedavi ile elde edilen düzeltimin uzun süre korunması için gereklidir.

PEKİŞTİRME APAREYİ KULLANILMAZSA NE OLUR?
Dişler tedavinin başındaki konumlarına geri dönebilir ve ortodontik tedaviye tekrar başlanması gerekebilir.

ORTODONTİK TEDAVİ FİYATLARI NE KADARDIR?
Ortodontik tedavi fiyatları uygulanacak aparey ve tedavi şekli ve süresine göre değişiklik göstermektedir. En doğru fiyatlandırma muayene ve tedavi planlamasını belirlenmesinden sonra belirlenir. Diş teli fiyatları için ortodonti uzmanınıza muayene olabilirsiniz.

Uzm. Dr. Dt. Evren DEMİRBAŞ İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.