TR Doktor
Şok Diyet Diyetisyen Ali Yoldaş Gaziantep Diyetisyen Diyet Beslenme

Şok Diyetleri ve Sağlığa Zararları

Yazar: Dyt. Ali Yoldaş









Şok Diyetleri ve Sağlığa Zararları

Genellikle hızlı kilo vermek için uygulanan ve günlük olarak alınan kalorinin çok altında kalori alınmasına yönelik olan “şok diyetler” uzun dönemli kilo vermenizi sağlamaz ve çoğunluğu sağlıksızdır. Birçok kişi kilolarından kurtulmak isterken çareyi şok diyetlerinde arıyor. Şok diyete başlayıp kilo vermeye çalışıyorsanız veya 1-2 haftadır uygulayıp birkaç kilo verdiyseniz diyeti bırakıp normal beslenme şeklinize döndüğünüzde verdiğiniz kiloları aynen, hatta genellikle fazlasıyla geri alacaksınız. Ancak uzun süreli açlık, tek tip beslenme ya da aşırı sıvı tüketimine dayalı bu diyetler, kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden oluyor.
Kilolarla birlikte sağlık da elden gidiyor

Bilinçsizce uygulanan düşük kalorili diyetler, ölüme kadar gidebilecek ciddi tablolara neden olabilmektedir. Çok kısa sürede aşırı derecede kilo kaybına yol açan beslenme programlarının zararları şu şekilde sıralanmaktadır:


• Uzun süreli açlık sonrasında vücutta yaşanan ani su kaybı; halsizlik, tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesine neden olmaktadır.
• Şok diyetleri uygulayan kişilerde baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu görülebilmektedir.
• Düzensiz kilo alıp vermenin sonucunda oluşan kalıcı kilo fazlalığı, insülin direncine sebep olarak şeker hastalığı riskini artırmaktadır.
• Uzun süreli açlık, midede gastrit ve yanma gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
• Özellikle mevsim geçişlerinde uygulanan şok diyetlerin sonucunda görülen kansızlık, saçların güçsüzleşmesiyle birlikte hızla dökülmesine neden olmaktadır.
• Protein içerikli diyetlerde vücut yağ dengesi bozularak, kolesterol yüksekliği ortaya çıkabilmektedir.
• Sadece su içmeye yönelik diyetlerde oluşabilecek “su zehirlenmesi”, bilinç kaybına varabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir.

Şok diyetler ani kalp krizi nedeni

Şok diyetler tansiyon dengesizliklerine ve vücudun elektrolit (sodyum, potasyum) dengesinin bozulmasına neden olarak kalp ritim problemlerine yol açabilir. Ritim problemi gelişen kişilerde; çarpıntı, fenalık hissi, baş dönmesi, göz kararması gibi belirtiler görülebilir. Uzun süren açlık, kan basıncı ve kan şekeri düzensizliklerine neden olup kalp krizlerine yol açabilir.

Diyetisyen Ali Yoldaş

Dyt. Ali Yoldaş İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.