TR Doktor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nedir?

Enfeksiyonlar vücudumuzun her bölgesinde meydana gelebilen, bakteriler, virüsler veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı bulaşıcı olabilen hastalıklardır. Tanı yöntemlerindeki ilerlemeler ve yeni antimikrobiyal ilaçların kullanımı sonucunda birçok enfeksiyon hastalığı teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

Grip, idrar yolu enfeksiyonu, ishallerden ciddi hatta ölümcül olabilen AIDS, menenjit, tüberküloz, sarılıklara kadar çok geniş bir hastalık grubu enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından takip ve tedavi edilebilmektedir. Ateş enfeksiyon hastalıklarının en sık karşılaşılan bulgularından biri olduğu için ve enfeksiyonlar ateşin en sık nedeni olduğu için ateşi olan hastaların değerlendirilmesinde enfeksiyon hastalıkları biriminin önemli yeri vardır.

Mikrobiyoloji laboratuarları enfeksiyon hastalıklarının tanısında ve takibinde belirleyici rol alır. Bu hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar kültür yöntemleri ile, serolojik testlerle veya direk incelemelerle gösterilebilir.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları özellikle yoğun bakım ünitelerinde çok dirençli mikroorganizmaların sebep olduğu hastane enfeksiyonlarını takip etmek ve bunları önlemeye yönelik ekip çalışmaları planlar ve uygular. Bu amaçla kurulan enfeksiyon kontrol komitesi uygunsuz antibiyotik kullanılmasını engelleme, enfeksiyon kontrolü için personeli devamlı eğitme, hastanenin tüm birimlerinin uygun ve etkin biçimde temizliğini denetleme görevlerini yürütür.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları erişkin kişilerin aşı gereksinimleri ve aşılanmaları konusunda danışmanlık görevi verir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji İle İlgili Uzmanlar

Tüm Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Makaleler

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Soruları

Sağlık

Hocam merhaba ben Serkan Kılıç sizden bir konuda bilgi almak için size bir sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olurum.Trabzon'da yaşıyorum 2 yıldır distonu rahatsızlığım var botoks yaptırmam gerekiyor ama ben 2 yaşındayken çocuk felci geçirdim.1-2 yıl tedavi gördükten sonra sağlığıma kavuştum.O zaman beni tedavi eden doktor ömür boyu hiçbir iğne'nin bana yaptırılmayacağını aileme söyledi.Eğer iğne yaptırırsam kötürüm kalacağımı söyledi.Ben de bundan çekinerek bu yaşa kadar hiçbir iğne yaptırmadım.Şu anda 40 yaşındayım ve distoni rahatsızlığımdan dolayı botoks yaptırmam gerekiyor ama çekiniyorum.Sizden ricam hocam gerçekten iğne yaptırırsam bana zararı olur mu?olmaz mı?Bunu anlamak için yaptırabileceğim herhangi bir test var mı?Ne yapmam gerekiyor beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler hocam.

hocam test süreleri hakkında..

hocam selamlar, müsaitseniz birkaç sorum olacaktı, sadece oral seks ile hiv bulaş oranı var mıdır varsa yüzde kaçtır ? alıcı konumdaydım ve semen yutma da gerçekleşti, diğer sorum, bu sitedeki çoğu uzman hekim de dahil gelişmiş nesil kullanan özel laboratuvarlar ve şehir hastanelerinin çoğu doktorlarının son süreyi 90. gün olarak belirledikleri bilinmektedir, 6. ay ısrarınız düşük bağışıklığa sahip olanlar veya hastalık geçirenler (kemoterapi alanlar, ağır hepatit b c’liler) için mi geçerlidir yoksa normal sağlıklı bağışıklığa sahip olanlar da bu kategoriye dahil midir ? benim şüpheli oral ilişkiden beri 105 gün geçti ve hiv yönünden tüm testler negatif geldi, antijen ve antikor testleri yani, ve kime hangi uzman doktora gitsem konuyu kapatın dediklerini duyuyorum. sizin 6. ay ısrarınız tam olarak neye dayanmaktadır, dünya sağlık örgütünü geçtim halk sağlığı bile süreyi 2-12 hafta arası belirlemişken, bir cevap alabilirsem çok mutlu olurum hocam, teşekkürler saygılar.

Enfeksiyon sonrası iyleşme

Merhaba benim sağ elimin selce parmağında küçük bir sıyrık vardı sonra bu yara kapandı ve iki gün sonra çok fena bir şekilde şişti bende kendimce içindeki iltihabı çıkarmak için jiletle kestim ve soğan kapattım dahada kötüye gitdi Hastaneye gitdim (DOLOREX TABLET GÜNDE 2 KLAMOKS BID TABLET GUNDE 2 VE BACTROBAN %2 POMAD KREM GÜNDE 3 ) bu ilaçları yazdı gerçektende işe yaradı iltihaplar döküldü ama yinede derinin altında kaldı sonradanda (SEFALEKSIN TABLET GÜNDE BIR STAFINE TABLET GÜNDE 3 VE AYNI SEKILDE BACTROBAN DOLOREX) kullandım su an parmağım yamuk bir şekilde kaldı ve kullanamıyorum

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Videoları