TR Doktor

Acil Tıp Nedir?

Acil Tıp Uzmanı, Acil Tıp doktoru, Acil Tıp Nedir

Acil Tıp, hayati tehlike yaratan durumların hızlı bir şekilde tanınıp müdahalesinin yapılmasını sağlayan bir tıp dalıdır. Acil Tıp, özellikle acil sağlık sorunlarının çözümü için hastane öncesi ve hastanelere bağlı acil servislerde sunulan hizmetin kalitesinin arttırılmasını, ölüm ve sakatlıkların önlenmesini hedef almıştır. Hastalıklarda ve yaralanmalarda acil tıp doktorları, hastanın yaşam bulgularının düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve tedavisini sağlamak için çalışır. Acil Tıp, öncelikle acil servislerdeki hizmetleri kapsarken aynı zamanda hastane öncesi sağlık hizmetleri (ilk yardım, ambulans vs.) ve afet öncesi planlama ile de ilişkilidir.

Acil Tıp Uzmanı Nedir?

Acil Tıp Uzmanı, ileri kardiyak yaşam desteği, ileri travma yaşam desteği ve acil tıbbi bakım konularında uzmanlık eğitimi almış doktordur.

Acil Tıp Doktorları, tıbbi acil durumdaki hastanın hızlı bir şekilde değerlendirilmesini ve uygun tedavisini sağlamanın yanında, acil tıbbi bakım gereken ancak diğer sağlık bakım birimlerine çeşitli nedenlerle ulaşamayan hastaların tedavisini de hastane öncesi alanda sağlar. Acil Tıp hizmeti, yoğun ve kendine özgü tıbbi yapısı ile bu konuda eğitilmiş doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Acil Tıp Uzmanlarının hastane acil servislerinde hasta bakımında birincil görevli kişiler olması yanında travma hastası gibi bir çok branş doktorunun müdahalesinin gerekli olduğu durumlarda ekip liderliği (travma lideri) görevinde bulunur. 

Etkin sağlık bakım sistemlerinin planlanmasında, gelişmesinde, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde acil tıp uzmanlığının büyük bir önemi vardır. Felaket durumlarındaki sağlık hizmetinin planlanması ve uygulanması da acil tıp uzmanlığının görevleri içindedir.

Acil Tıp Uzmanı’ nın hastalara bakış açısı nedir?

Acil servise başvuran hasta profili çeşitlilik gösterir. Tüm hastalıklar hakkında bilgi sahibi olan acil tıp uzmanları diğer uzmanlık dallarının aksine geniş bir açıdan hasta değerlendirmek zorundadır. Düşme sonrası kalçasını kırılan hastada geçici iskemik atak tanısını düşünen, karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastada kalp krizinden şüphelenen ve en çok pulmoner emboli tanısı koyan doktor grubudur.

Acil Tıp Yan Dalları Nelerdir?

Acil Tıp çok farklı alanlarda etkin rol oynamaya başlamıştır. Toksikoloji, Geriatrik Acil Tıp, Spor Hekimliği, Çocuk Acil Tıp gibi klasik üst uzmanlıklar dışında Dağcılık Tıbbı, Seyahat Gemisi Doktorluğu, Vahşi Doğa Tıbbı, Yoğun Bakım Tıbbı, Denizaltı ve Hiperbarik Tıp gibi yurtdışında acil tıp doktorluğunun yeni gelişen üst uzmanlık dallarıdır. Türkiye’de henüz kesinleşmiş bir üst uzmanlık dalı yoktur.

Acil serviste müdahale edilen rahatsızlıklar

  • Ateş
  • Kusma
  • İshal
  • Yanık
  • Kesi ve kırık
  • Kafa travmaları
  • Şiddetli baş ağrıları
  • Felç
  • Beyin kanamaları
  • Akut batın
  • Karın ağrıları
  • Apandisit
  • Zatürre

Acil Tıp Soruları

Gaziantep

Yeriniz nerede öger bilirim yarın gelecek de çocuk doktorlugu yapıyorum sunuz

alerjik bronsit

merhaba hocam oglum aralik ayindan hasta hic iylesmiyor doktora goturduk alerjik bronsit dediler hep gogsunde hirilti oluyor oksuruyor ama balgam sokemiyor kosarken hirilti daha cok oluyor allah rizasi icin bana ne yapmam gerektigini soyleyin bu arada cocugum 2 yasinda

aşırı heyecanlanan ve fenalaşan gebe hasta

pH 7.54 PaO2 68 PCO2 28 HCO3 24 BE -1 Bu değerlere sahip olan hasta yapılan müdahalede nelere dikkat edilir veya bu değerlerden herhangi birisi değişirse oluşabilecek kontredikasyonlar endikasyonlar nelerdir bu değerleri normal degerlere dödürebilmek için izlenmesi gereken yol nedir

Teşekkür

Sen çok yaşa doktorum iyiki varsın babama müdahale etmiştin mutlaka beklerim Volkswagen den sorumluyum ismim Hakan hertürlü sorununda emrindeyiz saygıdeğer hocam