Ağrı Tedavisi (Algoloji) Algoloji (ağrı tedavisi) bölümü, her türlü kronik ağrının yanı sıra, sebebi bulunamayan şiddetli ağrıların tanı ve tedavisiyle uğraşan bir bilim dalıdır.
AĞRI VE ALGOLOJİ
Ağrı insanın hayatı boyunca en sık karşılaştığı hastalık belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hastalarda uzun süredir var olan ve tıpta ‘kronik ağrı’ olarak nitelenen ağrı günümüzde yalnız bir bulgu değil, başlı başına bir hastalık olarak gündeme gelmektedir.
Her yıl özellikle kronik ağrılara bağlı olarak 700 milyon iş günü kaybı ve 60 milyon dolar zarar meydana geldiği hesaplanmaktadır.
Kronik ağrının neden olduğu önemli zararlardan biri de kişinin yaşam kalitesini azaltmasıdır.Yaşam kalitesi kişinin kendinden beklentileri ile yaşadıkları arasındaki ilişki olarak da özetlenebilir.
Ağrı konusunun tıpta belirli bir disiplin içerisinde değerlendirilmesi ile hem ağrıyı oluşturan mekanizmaların açıklanması, hem de ağrı tedavisi ile ilgili yeni gelişmeler sağlanmıştır. Bu gelişmelerin ışığında tıpta yepyeni bir uzmanlık alanı doğmuştur. Bu uzmanlık alanı ALGOLOJİ olarak isimlendirilmektedir. Algoloji branşının doğuşuyla birlikte geçmişte nedeni belli belirlenemeyen ve tedavisi yapılamayan birçok ağrı artık kader olmaktan çıkmış, üstesinden gelinebilecek bir hal almıştır.
Algoloji’de ağrının tanı ve tedavisine yönelik olarak ameliyat dışı çeşitli girişimsel yöntemler uygulamaktadır. Bu girişimsel yöntemler ortalama 30-60 dakika süren, lokal anestezi altında yapılan işlemlerdir. Tüm işlemler, enfeksiyonu önlemek için steril ameliyathane koşullarında yapılır. Uygulanan yöntemlerin tümü bilgisayar destekli görüntüleme yöntemlerinin (floroskopi) kılavuzluğunda gerçekleştirilir.
Algoloji’de Tedavi Edilebilen Ağrılar:
Bel - bacak ağrıları
Boyun ağrıları
Başağrıları, yüz ağrıları, nevraljiler
Omuz - diz – kalça eklem ağrıları ve ozon tedavileri
Sırt ağrıları
Damar tıkanıklığına bağlı ağrılar
Kanser ağrıları
Yapılan İşlemler:
Bel ve Boyun Fıtıklarında Uygulanan Epidural Enjeksiyonlar ve Ozon Tedavileri,
Radyo Dalgaları Kullanılarak Yapılan Sinir Blokları (RFT)
Sempatik Bloklar ve RFT
Epiduroskopi İşlemleri (Fiperoptik Kamera ile epidural alanda yapılan tedaviler)
Omurilik pillerinin takılması
Kalıcı Port Sistemleri (Kanser Ağrı Tedavileri)
Uzm. Dr. Mustafa Karakan