Doktor asistanı, hastanelerde, polikliniklerde ve diğer tüm sağlık kuruluşlarında hastaları yönlendiren ve doktorlara yardımcı olan kişilerdir.
Doktor asistanı olabilmek için Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik bölümünden veya Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin sekreterlik alanının Tıp Sekreterliği dalından mezun olmak gereklidir.
Meslek liselerinde verilen eğitim süresi 4 yıldır. Bu eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. Eğitim süresince genel olarak genel kültür dersleri ile meslek dersleri okutulur. Meslek eğitimini tamamlayanlara sağlık meslek lisesi diploması ve “Tıp Sekreteri” unvanı verilir.
Bu bölümlerden mezun olanlar çalışmaya başladıktan sonra doktor asistanı, doktor yardımcısı, doktor sekreteri gibi unvanlar alırlar.
Doktor asistanının asıl görevi, doktora muayene olmaya gelen hastaları yönlendirmek ve işlemlerini gerçekleştirerek doktora yardımcı olmaktır.
Doktora yardımcı olmak haricinde görevli oldukları bölümde hastaların beklediği mekanları temizliği ve düzenini kontrol edip temizlik planını oluştururlar.
Muayene olmaya gelen randevulu hastaların takip ve giriş çıkışlarını, hastaların dosyalarını, kişisel evraklarını takip eder. Doktor tarafından istenen tetkik ve tedaviler için hastaları gerekli birimlere yönlendirir.