TR Doktor
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıldır? Doç. Dr. Oral Sökücü Gaziantep Ortodonti

Uyku Apnesi Tedavisi Nasıldır?

Yazar: Prof. Dr. Oral Sökücü









Teşhisin konması çok önemlidir. Bu konudaki en önemli yöntem uyku laboratuvarında (polisomnografi) uyuyarak hastalığın sebebini ve şiddetini ortaya çıkarmaktır. Burada çıkan sonuca göre hava yolunun özellikle kapanmasını önleyecek dental yaklaşımlar ile horlamayı azaltıp yine havayolunu açık tutarak hastanın rahat nefes alıp vermesi sağlanabilir.

Hastanın da daha sedanter yaşam dediğimiz oturmadan ziyade hareketli bir yaşam tarzına geçip olabildiğince kilo vermesi apne tedavisinde başarıyı olumlu etkileyecektir.

Uyku apnesinde yapılabilecek girişimler

İlk başta hastamızın uyku laboratuvarındaki (Polysomnografi) kaydı çok önemlidir.  Burada hafif ve orta şiddette apneye sahip bireylerde herhangi bir şekilde septal deviasyon, küçük dil sarkması gibi hiçbir başka faktör yoksa, sistemik bir rahatsızlık mevcut değilse, agız içi aparey tatbiki mümkündür. Hastaya 3 seansta bu aparey hazırlanıp, sadece akşamaları bu aparaeyi tatbik etmesi söylenir. Kulandıktan 2-3 ay sonra da uyku laboratuvarında tekrar yatıp elde edilen sonuç değerlendirilir. İdeal sonuç yakalandı ise bu şekilde devam edilir. Yoksa biraz daha ileri konumda hava yolunu alacak şekilde aparey yenilenir.

Prof. Dr. Oral Sökücü İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.