TR Doktor
fibromiyalji Yorgun uyanma Dinlememe

Yorgun Uyanmanın Nedeni Fibromiyalji Olabilir

Yazar: Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya









Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Dr. Pınar Müge SARIKAYA

Medical Park Tarsus Hastanesi

 

Fibromiyalji hastalığı, sabahları vücutta tutukluk, yaygın ve inatçı kas ağrıları, yorgunluk gibi yakınmalarla seyreden yumuşak doku romatizması olarak tanımlanır. Hastalar çoğu zaman ‘çok yorgun uyanıyorum, enerjim çekilmiş gibi hissediyorum, her yerim ağrıyor ‘ şikayeti ile gelirler. Stresli işlerde çalışanlarda, mükemmeliyetçi ve kendisinden çok şey beklenen kişilerde ve özellikle çalışan kadınlarda  daha yaygındır.

 

Hastalığın belirtileri 

Hastalığın belirtileri vücudun çok sayıda bölgesinde  ağrı, katılık-tutukluk, tüm vücutta acı-sızı, ellerde, yüzde ve bacaklarda şişlik hissi, halsizlik, sabah yorgunluğu, gün boyunca yorgunluk hissi, uyku bozukluğu, stres, anksiyete, depresyon, baş ağrısı, sersemlik/baş dönmesi, gaz, kabızlık, ishal, hafıza problemleri-unutkanlık, ellerde ve ayaklarda üşüme, yanma, adet düzensizliği, kulak çınlaması, ağız ve göz kuruluğu olabilir.

 

Vücutta 18 noktaya parmakla bastırılıyor

Uyku bozukluğu, travma enfeksiyon, stres, genetik faktörler, alerjenler, fiziksel yorgunluk, bilinmeyen bazı çevresel faktörler, nörolojik ve endokrinolojik anormallikler tek başına veya birbirlerini tetikleyerek hastalığa neden olabilir. Fibromiyalji tanısı için vücutta belli özellikleri olan 18 noktaya  bastırılır. Bu noktalardan en az 11’inde ağrı ve hassasiyet ortaya çıkarsa hastaya fibromiyalji tanısı konulur.

 

Psikiyatrik bir hastalık değil

Fibromiyalji sendromu, psikiyatrik bir hastalık değildir. Ancak psikolojik faktörler, hastalığın oluşumun tetikleyen önemli sebepler arasında gelir. Stres ağrıyı artırırken, ağrı stresi tetikler. Böylece hasta, kısır döngü içine girer. Fibromiyalji hastalarının yüzde 40’ında anksiyete, depresyon ve stres bozukluğu gibi psikolojik bozukluklar saptanabilir. Fakat bu psikolojik bozuklukların tedavi edilmesi, ağrıları tamamen ortadan kaldırmaz.

 

Nasıl tedavi edilmeli?

Fibromiyalji sendromunun tedavi edilmesi için kişinin hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve endişelerinin giderilmesi gerekir.  Daha sonra şikayetleri artıran faktörler belirlenir ve ortadan kaldırılmaya çalışılır.  Uyku kalitesi artırılması;  kafein, alkol ve sigara kullanımı engellenmesi  veya azaltılması hedeflenir. Hastaya düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırmak da tedavinin önemli bir parçasıdır. Germe ve gevşeme egzersizleri, yürüme, yüzme, pilates ve yoga gibi egzersizler son derece faydalıdır.  Bütün bu düzenlemelerle birlikte çeşitli ilaçlar (ağrı kesiciler, antidepresanlar, nöropatik ağrı kesiciler, anksiyolitik ilaçlar, uyku düzenleyiciler, vitamin destekleri) ve fizik tedavi yöntemlerine (TENS, sıcak uygulama, nöralterapi, hassas nokta enjeksiyonları, ağrı bandı uygulaması, ozon tedavisi v.b.) başvurulabilir.

Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.