TR Doktor

Tıbbi Onkoloji (İç Hastalıklar) Nedir?

Kanser, dünyada ve Türkiye’de sıklığı giderek artan önemli bir sağlık ve yaşam sorunudur. Yaşamı tehdit eden hastalıklar arasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde en sık görülen kanserler kadınlarda; meme, tiroit, bağırsak, rahim ve akciğer; erkeklerde ise akciğer, prostat, bağırsak, mesane ve mide kanserleridir.

Kanserin tanı ve tedavisi, birçok uzmanlık dalının işbirliği ile multidisipliner olarak gerçekleştirilmelidir. Bu uzmanlık dallarından biri olan Tıbbi Onkoloji, kanserin ilaçla tedavisi anlamına gelen kemoterapi uygulamaları ile ilgilenmektedir. Memorial Sağlık Grubu Onkoloji merkezlerinin tıbbi onkoloji bölümlerinde; kanser tedavisinde kemoterapiler, hedefe yönelik akıllı ilaç ve moleküller, hormonoterapi ve immünoterapiler ile biyolojik tedaviler gerçekleştirilmektedir. 

Tıbbi Onkoloji Tedavi Yöntemleri
Kemoterapi (ilaçlı tedavi)
Kemoterapinin amacı, yapılarındaki bazı değişiklikler nedeniyle kontrolsüz büyüyen kanser hücrelerinin yok olmasını sağlamak. Çoğu durumda, farklı etki mekanizmaları olan birkaç ilaç birlikte verilerek kanser hücresinin öldürülmesi hedefleniyor.

Kanser kemoterapisi yapmak amacıyla ilaç kullanımı, ilk olarak 20. yüzyılın başında ortaya çıktı. Mustard gazının I. ve II. Dünya Savaşı’nda kullanılması sırasında, beyaz kürelerde düşüklük yaptığı saptanarak hızlı çoğalan kanser hücrelerinde de benzer şekilde öldürücü özellik göstereceği düşünüldü. 1940’lı yıllarda lenfomaların tedavisinde damar yoluyla uygulanarak o günün koşullarında tedavide başarılı bir adım atıldı. Bu gelişme, kanserde etkili olabilecek diğer maddelerin araştırılmasına yol açtı. Günümüzde çok sayıda kemoterapötik ilaç geliştirildi.

Hormon Tedavisi
Prostat ve meme kanseri gibi hormona duyarlı tümörlerin tedavisinde hormonal ilaçlar kullanılıyor. Uygulama genel olarak ağız yoluyla yapılıyor.

Bir başka uygulama şekli ise enjeksiyon.

İmmunoterapi (Bağışıklık Tedavisi)
Vücudun savunma sistemini uyararak kanser hücrelerinin tanınması ve öldürülmesi için bağışıklık sisteminin doğal olarak ürettiği maddeler kullanılıyor.

Hedefe Yönelik Biyolojik Tedavi
Kanser hücrelerinin taşıdığı ancak normal hücrelerde bulunmayan hedefleri belirleyerek saptanan biyolojik tedaviler, kanser tedavisindeki son 10 yılın en önemli gelişmeleri olarak kabul ediliyor. Kanser tedavisinde geliştirilen hedefe yönelik tedaviler, meme kanseri, barsak kanseri, renal hücreli (böbrek) kanserler başta olmak üzere birçok kanser türünde uygulanıyor.

Tıbbi Onkolojiyle Hangi Kanser Türleri Tedavi Ediliyor?
Meme kanseri, akciğer kanseri, mide-bağırsak kanserleri, pankreas kanseri, karaciğer kanserleri, safra kesesi ve yolu kanserleri, baş-boyun tümörleri, osteosarkom ve yumuşak doku sarkomları, beyin tümörleri, böbrek - mesane kanserleri, prostat kanseri, malign melanom, tiroid kanseri, over (yumurtalık) kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, endometrium (rahim) kanseri, testis kanseri, lenfomalar, multiple myelom gibi birçok kanser türü tıbbi onkoloji yöntemleriyle tedavi edilebiliyor.

Tıbbi Onkoloji (İç Hastalıklar) İle İlgili Uzmanlar

Tüm Tıbbi Onkoloji (İç Hastalıklar) Uzmanları

Tıbbi Onkoloji (İç Hastalıklar) Soruları

Meme kanseri

Meme kanseri tedavi görmekte olan annem var. Kemoterapi işlemi tamamlandı. Ancak ayaklarında şişme oluştu. Nefes darlığı başladı. Bunun için nasıl bir tedavi öneriyorsunuz.

Elektronik sigara

Hocam hayirli aksamlar eşim elektronik sigara kullaniyor normal sigarayla arasında fark nedir hangisi daha zararlidir teşekkür ederim

seker

keton nedır

karın şişiklik midede şişkinlik

sayın değerli hocam 1,5 aydır karın şişikle meydana gelen rahatsızlık karın agrısı ısıtma felsizlik karın alt kısmında acı mideden gelen şişkinlik karı bölgesinden ayaklara agrı kasılma el ve ayaklarda uzman doktor rötgen sonucunda sag veya sol üst mide bölümünde sannedersem iki beyaz birşey var dedi anlayamadım diyerek ultrosyon sonucunda belli olmasi bekleniyor ama hastalıgın teşisi irtibal barsaksendromu diyeti uygulandi net bir şey olmadıgını belirti hocam sizden yardım ve bil gilerinizi bekliyorum yanınıza gelebiliriz

ACİL KEMİK ERİMESİ PATOLOJİ SONUÇ

Hocam hayırlı günler annem 15 gün önce vertebroplasti ameliyatı geçirdi.Patoloji raporu şöyle Klinik bilgi :Multiple myeloma bağlı spinal tutulum , iliak tutulum,şiddetli bel ağrısı. İşlem: Operasyon,vertebroplasti Makroskopik tanım: Beş adet 1 - 6 mm.ebadında ten-kahve rengi doku fragmanları.Tamamı işleme alınmıştır. Mikroskopik Tanı: Operasyon vertebroplasti Maling Neoplastik İnfiltrasyon Karsinoma Metastazı ile uyumlu YORUM:İleri tanı için immünohistokimya çalışma, klinik korrelasyon önerilir. HEMOTOLOJİ bölümünden randevu aldık.Bilgi verirseniz sevinirim hayırlı günler.

Ailede kanser

Merhaba hocam ben 17 yaşındayım ailemde amcam dedemde akciğer kanseri idi bendede olma riski var mı? bu konuda tavsiyeniz nedir?

Prostat Kanseri

Hocam merhabalar, ilerleyen yaşlarda görünen prostat kanserinin erken belirtileri nelerdir ? Hastalığın meydana gelmemesi veya meydana gelen sorunların ilerlememesi adına neler yapılabilir ? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Baş Ağrısı ve Sırt

Hocam Merhabalar, Benim uzun zamandır baş ağrısı, enseden başlayan ve sırt bölgemin yarısını kapsayan ağrım var ve ayrıca saç dökülmesi sürekli uyutmayacak dercede saç diplerinde aşırı yanma kaşıntı diken gibi batma karıncalanma gibi bir durumumda var.daha önce cildiye ve nöroloji bölümlerine göründüm fakat buralardan bi sonuç alamadım .Bu konuda nedir öneriniz ne yapmalıyım lütfen yardımcı olurmusunuz. Saygılarımla

her yerim ağrıyor

diz ağrısı sinovit ve kbb sinuzit var başağrısı karın ağrısı bir türlü geçmiyor hangi bölüme gitmeliyim

şişkinlik ve aşırı gaz

Merhaba Hocam Yıllardır şişkinlik ve aşırı gaz oluyordu bazan çok şiddetli oluyor Dr gittim 12 bağırsak barınağında unser olduğunu söyledi 13 gündür ilaç kullanıyorum hiç bir değişiklik yok

Tıbbi Onkoloji (İç Hastalıklar) Videoları

Kanserde Erken Teşhis

Doç. Dr. Mehmet Emin Kalender

Meme Kanserinde Erken Tanı

Doç. Dr. Mehmet Emin Kalender