TR Doktor
Bebeklerde Kolik Nasıl Anlarız Kolik Nöbetler Nasıl Olur? Uzm. Dr. Turgay Baz

Bebeklerde Kolik Nasıl Anlarız, Kolik Nöbetler Nasıl Olur?

Yazar: Uzm. Dr. Turgay BAZ









KOLİK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Genellikle 3 haftalıkken başlayan, haftada en az 3 gün olan, özellikle akşam saatlerine doğru başlayan ve en az 3 saat kadar sürebilen ağlamaları varsa bebeğinizde kolik olabileceği aklınıza gelmelidir.

Kolik nöbetleri neden 3-4 haftalıkken başlar? Çok fazla ağlamayan yenidoğan bebeklerde tüm uyaranlara karşı blokaj olduğu düşünülmektedir. Ancak birinci ayın sonunda bu mekanizma ortadan kalkar ve dışarıya karşı daha uyanık olurlar. Gün içinde sürekli uyaran bombardımanına maruz kalan bebek akşam saatlerinde iyice gergin ve uyarılmış halde olur. Ve sonuçta nedensiz olduğunu düşündüğümüz ağlamalar görülür. İşte bazen üçüncü bazen beşinci ayın sonunda bebek bu uyaranlarla başa çıkmaya başlar ve kolik sona erer.

KOLİK NÖBETLERİ NASIL OLUR?

Her bebekte kolik nöbetleri farklı olabilir. Sağlıklı olan bebek birdenbire tiz bir çığlık atarak ağlamaya başlar, kıpkırmızı kesilir, dizlerini karnına çeker. Yumruklarını sıkar, hareketleri artar. Gözlerini sıkıca yumabilir veya sonuna kadar açabilir. Hatta katılma dediğimiz, kısa bir süre için nefesini tutma ve katılma görülebilir.  Bu sırada barsak hareketleri hızlanır ve gaz çıkarabilir.

Meme aranan bir bebek emmeye başladıktan kısa bir süre sonra ağlayarak emmeyi bırakabilir. Tam uykuya dalmışken birkaç dakika sonra uyanarak ağlamaya devam edebilir. Bu ağlamalar 2-3 saat sürer. Bebek bir türlü avutulamaz. Karnından artmış bağırsak sesleri duyulabilir ve sonrasında gaz çıkartmakla rahatlayabilir. Beslenme ve uyku düzeni de bu ağlamalarla birlikte bozulur.

Kolik esnasında bebeğin karnının sert hissedilmesinin nedeni, bebeğin ağlarken karın kaslarını kullanmasıdır. Bebeğin ağlarken bacaklarını karnına çekmesi kollarını büzmesi de normal ağlama pozisyonundan başka bir anlam taşımaz.

Uzm. Dr. Turgay BAZ İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.