TR Doktor
by-pass sonrası beslenme

BY-PASS Sonrası Beslenme

Yazar: Uzm. Dyt. Nuray Damla NOYAN









Kalp damar hastalığınız ilerlediyse ,  by-pass olmanız gerekiyorsa ya da olmuşsanız size tavsiye ettiğim beslenme bilgilerini okumanızı tavsiye ederim . 20 yıllık meslek hayatımda deneyimlediğim durumlar  doğrultusunda en doğru bilgileri size vermek istiyorum.

Kalp damar hastalığı yaşıyorsanız ve bu yüzden kalp ameliyatı olduysanız   ya da by-pass olduysanız ; ameliyat sonrasında doktorlar kelle paça çorbası tavsiye ederler. Bunun amacı kemiklerin hızlı kaynaşması içindir. Ancak kelle paça çorbası sakatat grubuna girer ve maalesef diğer damarlarınızı tıkayacak yağ çeşidi içerir. Bu yüzden her gün yağı alınmış kemik iliği çorbası tüketilirse daha uygun olacaktır. Bir ay boyunca yağsız kemik iliği çorbası tüketebilirsiniz.

By-pass sonrasında hastalarımız artık et yememeleri gerektiğini düşünüyor. Et yiyebilirsiniz. Daha çoğunlukta ve sık miktarda olmak üzere balık yiyebilirsiniz (haftada 2-3 kez) . Kırmızı et, beyaz et yiyebilirsiniz. Bunlar sadece kızartılmış ya da kavrulmuş olmamalı. Fırında, ızgara ya da haşlama olarak tüketebilirsiniz.

Kullanılacak yağ çeşidi oldukça önemli. En sık rastladığımız şey tereyağ kullanımının devam etmesi. Terayağının günlük yiyeceklerle tüketilecek miktarı 5-10 gram arası olmalıdır (kahvaltı ya da yiyecek içinde). Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanmanız ise tam olarak kalp damar sağlığını korumuyor. Hem Ayçiçek, hem zeytinyağ beraber kullanılmalı. Zeytinyağının görevi kan damarlarımızdaki kötü huylu yağları karaciğere taşımaktır. Ancak karaciğerden dışarı atılmasını sağlayan yağ çeşidi ise Ayçiçek yağıdır. Sadece zeytinyağ tüketirseniz karaciğerinizde yağlanma başlayabilir ve siz sağlıklı besleniyorum bu nereden çıktı diyebilirsiniz. Yemek pişirme esnasında önce Ayçiçek yağı kullanın. Sonra yemek soğumaya yakın zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde en sağlıklı halde vücudunuza yağ almış olursunuz.

Kurubaklagil çeşitleri içinde yüksek posa içermesinden dolayı haftada 2-3 kez tüketmeniz gereken bir yiyecek grubudur.

Meyveler de posa içerir ancak fazla tüketim yapıldığında vücut onları yağa dönüştürerek depolama yöntemini seçer. Miktarı abartmamakta fayda var.

Süt yoğurt grubunda light ürünler tercih edebilirsiniz. Eğer onların lezzetinden hoşlanmıyor ve bu yüzden tüketmiyorsanız inek sütünden yapılmış ürünleri tercih edin. Koyun , manda , keçi sütlerinin doymuş yağ miktarı daha yüksektir ve vücuttaki kötü huylu yağların artmasını sağlar.

Sebze tüketimi gün içinde serbesttir. Çiğ olarak gün boyu tüketebilirsiniz. Kalorisi yok denecek kadar azdır ve kan şekerinizi yükseltmez. Pişmiş hale gelince yapısı değişir ve bu yüzden günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze alabilirsiniz. Eğer içine et katacaksanız yemeğe yağ kullanmayın.

Kuruyemişler çok tüketildiğinde sağlığa yararlı değil zararlı hale gelirler ceviz için günlük rakam 1-2 adet, fındık için 5-6 adet, badem için 5-6 adet, çiğ badem için 8-10 adet, çiğ fındık için 8-10 adet, kabak çekirdeği için yarım çay bardağı. Lütfen bu miktarların üzerine çıkmayınız.

Günde 8-10 bardak su tüketiniz. Çay kahve miktarını azaltınız. 

Coumadin kullanımız varsa kiraz, vişne, portakal, avakado tüketimi yapmayınız. K vitamini içeren tüm yiyeceklerden uzak durunuz.

Düzenli olarak yürüyüş yapmaya çalışınız. Ruh ve beden sağlığı için yürüyüş için her fırsatı değerlendirin.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Dyt. Nuray Damla NOYAN İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.