TR Doktor
Bebeğe Emzik Nasıl Bıraktırılır? Uzm. Dr. Fatih Mert Gaziantep Çocuk Doktoru

Bebeğe Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Yazar: Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert









Emzik kullanımına bebekler için birçok faydası olmakla birlikte zamanı geldiğinde bebeklerin emziği bırakmaları gerekir. Emzik bebeği sakinleştirmek, uykuya geçmesini kolaylaştırmak için oldukça yararlıdır. Hatta Amerikan Pediatri Akademisi’ de uyku sırasında bebeğin emzik kullanmasının ani bebek ölümlerini önlemeye yardımcı olduğu belirtmektedir. Uzun süreli emzik kullanımı ise diş bozuklukları, kulak enfeksiyonları ve konuşma geriliği riskini artırmaktadır.

Ebeveynlere eğer bebekleri 1 yaşını geçtiyse emziği bıraktırmaları tavsiye edilmektedir. Siz de eğer bebeğiniz emzik emmeyi bırakmasını istiyorsanız aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

1. Eğer 1 yaşını geçtiği halde hala emzik emiyorsa çocuğunuza artık emziği bırakmasını gerektiğini söyleyin ve ona bunun için bir süre tanıyın. Örneğin 4 gün süre verin. Süre bitiminden 1 gün önce “ Yarın emzik emmek için son gün. Artık emziğe elveda diyoruz koca bebek” diye söyleyin. Çocuğunuza bunu söylerken onu kucaklayın ve emzik bırakmak konusunda ona bir hikaye anlatın.

2. Çocuğunuzun emziği sadece yatma zamanlarında kullanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer emzik bırakmak konusunda çok fazla itiraz ediyorsa bu şekilde yavaş yavaş bıraktırabilirsiniz.

3. Emziği bir yere saklamayı deneyin ve emziği bulamadığınızı, kaybolduğunu söyleyin

4. Bebeğinizin hekimi veya eczacınızla konuşarak bebek için güvenli olan ve emziğin tadını kötü yapabilecek bir sıvı solüsyon isteyin. Bu solüsyonla emziğin tadı kötüleştiğinde çocuğunuz bu tattan hoşlanmayacağı için emziği daha çabuk bırakabilir.

5. Çocukların emzik emme nedenlerinden birisi de can sıkıntısıdır. Can sıkıntısından dolayı çocuğunuz emziğe alışmış olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun can sıkıntısını giderecek, onu meşgul edecek bir şeyler, aktiviteler bulmanızda fayda vardır.

6. Çocuğunuz stresli olduğunda da emzik ememeye meyilli olabilir. Çünkü emziğin rahatlatıcı, sakinleştirici bir etkisi vardır. Eğer çocuğunuz stresli görünüyorsa stres kaynağını anlamaya ve çözüm bulmaya çalışın.

7. Çocuğunuzla olabildiğince bol bol konuşun, sohbet edin. Bu emziğe daha az ihtiyaç duymasına yardımcı olur.

 

 

 

8. Ve son olarak çocuğunuz emziği bırakma sürecinde yapacağı her olumlu davranışını övün ve onu cesaretlendirin.

 

 

 

Uzm. Dr. Fatih Mehmet Mert İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.