TR Doktor
Depresyon

Depresyon ve Baş Etme Yolları

Yazar: Psk. Hasan Tokmak









Depresyon

Siz de kendinizi çökkün,üzgün mü hissediyorsunuz?  Genel bir isteksizlik, her zaman yapmak istediğiniz ve hoşlandığınız şeyleri yapmaktan zevk almıyor musunuz? Bunlar iki haftadan uzun bir süredir devam ediyorsa depresyonda olma ihtimaliniz yüksektir. Yaşam  olayları, fiziksel hastalıklar, kullanılan  ilaçlar, stres gibi birçok etken de depresyonu tetikleyebilir. Bunların yanı sıra depresyon tahmin edemediğiniz nedenlerden  ortaya çıkabilir. Depresyonun iyileşen ama tekrarlayan bir ruhsal hastalık olduğu unutulmamalıdır .

Bazen her şeyin iyi gittiğini düşündüğümüz anlarda dahi ansızın ortaya çıkabilen olumsuzluklar karşısında ne yapacağımızı bilememekteyiz. Depresyon işte en beklenmedik zamanlarda karşımıza çıkabilmektedir. Yaşadığımız olumsuz olayla mücadele ederken birde ruhsal sorunla mücadele etmeye başlamaktayız. Peki ama nasıl mücadele edilmeli diye sorduğumuzda da her kafadan bir ses çıkmaya başlamakta. Profesyonel yardımın alınmasındaki en büyük nedenlerden bir tanesi de herkesin söylediğine güvenmemeli ,doktorunuzun ve psikoloğunuzun size uygun tedavi biçimini mutlaka uygulayabileceğini bilmeli ve onlara güvenmeliyiz. 

İnsanlar karşılaşmış oldukları sorunları çözebilmek için sürekli kabiliyetlerini geliştirebilmelidir. Sorunlarla ve yaşam olayları ile mücadele ederken aynı zamanda  ruhsal olarakta ayakta durabilmeyi başarmalıdır. Bizler her ne kadar bedenen güçlü olsak da gelişen olaylar ve durumlar bizi yıpratabilmektedir. Ruhsal olarak ayakta durabilmek , motivasyonumuzu güçlü tutabilmek sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Depresyonun bazı belirtilerini hatırlamanın faydası olacaktır.

Depresyonun belirtileri

Depresyonla birlikte uyku bozukluğu
İştahta azalma veya artma,
Dikkat ve konsantrasyonda azalma,
 Genel yorgunluk hali,
 Kendinizi değersiz ve suçlu hissetme, 
Umutsuzluk, karamsarlık, sinirlilik, tahammülsüzlük ,
Gelecekle ilgili plan yapmakta  zorlanma,
 Ankisiyetelerin artması
 İntihar gibi düşüncelerinizin ve davranışlarınızın ortaya çıkması
Depresyonda olan bireylerde dikkat edilmesi gerekenler
Depresyonda olan kişide dikkat edilmesi gereken birçok etken vardır. Yaşanılan  yaşam olaylarında (yas , kaza, hastalık gibi) depresyon belirtileri gözlenebilir. Yaşanılan yaşam olayının üzerinden örneğin alkol ve madde bağımlılarında depresyon belirtileri birlikte görülebilir. Bazı ilaçlar depresyona yol açabilir.( Doğum kontrol ilaçları, hipertansiyon ilaçları, kortizon içeren ilaçlar.)İntihar riski yükselebilir. İntihar  düşüncesinin ve planının olup olmadığı değerlendirilmelidir. 

Depresyonda olan kişilere nasıl yardım edilmelidir?

Eğer depresyonda olan kişiye yanlış bir  müdahalede bulunulursa karşımıza istemediğimiz sonuçların çıkabileceğini unutmamalıyız. Depresyonun bir hastalık olduğu unutulmamalı, iyileşebileceği de  hatırlanmalıdır. Belirtileri iyi gözlemlemek hastalıktan emin olmak, antidepresan ilaç kullanmaktan  korkmamak, (antidepresyanlar geç etki gösterir, antidepresyanlar ilk    kullanıldığı zamanlarda sıkıntı artabilir), bedensel aktiviteyi artırmasına yardımcı olmak, yaşam düzenine yardımcı olmak, sosyal ilişkilerinin arttırılmasına destek  olmaya çalışmak depresyonda olan  kişilere yapılabilecek bazı yardımlardır.

Sizlere kısa da olsa depresyonda olan insanların yaşamış oldukları ve yaşaması muhtemel olabilecek problemler hakkında bilgilendirmeyi amaçladık. Çünkü insan bildiğinin sahibi,  bilmediğinin düşmanı olur. Depresyon ve diğer ruhsal problemlerin nedenleri ve ortaya çıkış sebeplerini bilinmesi, rahatsızlıklarla mücadele edebilmenin ilk şartlarındandır. Yani önce teşhis sonra tedavi olunmalıdır.

Depresyon  ve ruhsal rahatsızlıkların bu kadar artmasının nedenleri içinde ise rahatsız olan bireylere psikolojik olarak nasıl davranılması gerektiği noktasında yeteri kadar bilgi sahibi olunmaması rahatsızlıkların kronik hale gelmesine sebep olabilmektedir

Depresyonla mücadele ederken yalnız kalmamaya dikkat edilmelidir. Olumsuz iç konuşmalardan kaçınılmalı, depresyonun sizi esir almasına izin vermemeliyiz. Hayat depresyona girip yaşanabilecek kadar uzun değil. 
 

 

 

Psk. Hasan Tokmak İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.