TR Doktor
Gebelikte Beslenme Beslenme Uzm. Dr. İmran Ayhan Urfa Kadın Doğum

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Uzm. Dr. İmran Ayhan









Gebelikte bebeğin tek besin kaynağı annesidir, bu yüzden beslenme çok önemlidir. Hem bebeğin büyüme gelişmesi hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Gebeliğe ideal kilosunda boşlayan gebelerde kilo artışı 11-14 kg olur. Ancak düşük kilo ile başlayanlarda artış 20 kg o kadar olabilir veya fazla kilosu bulunanlar daha az kilo olmalıdır.

İlk 3 oyda genellikle 1 kg alınır veya alınmayabilir, hatta bulantı kusmalar yüzünden kilo verenler de vardır. Sonraki aylarda oyda 1 kg alınması uygundur. Gebelik beslenmesinde önemli olan dengeli, düzenli kaliteli ve çeşitli beslenmektir. Sebze, meyve, et, süt yoğurt, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler gibi tüm besin gruplarından belli ölçülerde az az sık sık beslenmelidir. Taze, doğal ve katkısız ürünler tercih edilmelidir. İçinde boyalar, koruyucu katkı maddesi olan gıdalardan, kafein içeren gıdalardan, kızartmalardan ve yağlı unlu şekerli gıdalardan kaçınılmalı, tuz alımı kısıtlanmalıdır. Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının direk cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle güneşlenmeye özen gösterilmelidir. Yeterli ve düzenli beslenen gebelerde ek vitamin ve kalsiyuma ihtiyaç yoktur. Demir eksikliği anemi riski saptanır ise (BH< 11 g/dl ve MCV<80fl) demir ilacı kullanılabilir.

Gebelikte normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerde en çok kalsiyum bulunur. Badem ve beyaz ekmek de kalsiyum kaynaklarıdır. Mutlaka pastörize edilmiş süt içmelisiniz. Gebelikte protein gereksinimi de arttığı için protein içeren çeşitli besinleri olmalısınız. Balık, et, kuru baklagiller ve süt ürünleri, yer fıstığı proteinden zengin başlıca protein kaynaklarıdır. Gebelikte c vitamini vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve ayrıca barsaklardan demir emilimini kolaylaştırır. C vitamini taze meyve ve sebzelerde özellikle turunçgiller, domates, kırmızı ve yeşil biberde daha bol bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belirli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde c vitaminin çoğu kaybolur. Bu nedenle besinleri tazeyken, çiğ ya da haşlayarak yemelisiniz.

Lifli (posalı) yiyecekler günlük diyetinizde mutlaka bulunmalıdır. Kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze meyveler ve kuruyemişler lif açısından zengindir. Kepekli, çavdarlı ekmeklerde önerilir. Fakat sürekli kepekli ekmek yenmesi bazı besinlerin emilimini bozduğundan değişik ekmekler karışık tüketilmelidir.

Gebeliğin özellikle ilk haftalarında folik asit vitamini bebeği doğuştan gelen bazı hastalıklara karşı koruyucudur, bu yüzden ilaç olarak verilir. Bu vitamin vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler ve çoğu kuruyemişler folik asit kaynağıdır, çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz.

Gebelikte bol su içmeli, kafein içeren çay, kahve kakao gibi içecekleri, asitli içecekleri azaltmalı mümkünse hiç içmemelisiniz. Hazır meyve sularından kaçınmalısınız. Bitki çaylarının etkisini araştırmalı, zararlı olabilecek olanlardan uzak durmalısınız.

Basit şeker içeren reçel, hazır meyve suları, tatlılar gibi şekerli yiyecek ve içeceklerin besin değeri azdır, kilonuzu artırır, yorar sağlamaz. Nişasta gibi kompleks karbonhidratlarla enerjinizi karşılayabilirsiniz. Fazla tuz kullanmanız ödem ve kilonuzun artmasına ve gebelikte tehlikeli olabilen kon basıncınızın yükselmesine neden olabilir.

ÖRNEK MENÜ

SABAH KAHVALTISI

  • 1 su bardağı süt
  • Beyaz peynir (bir kibrit kutusu kadar)
  • 1 yumurta
  • 1 dilim ekmek, pekmez veya bal

ÖĞLE YEMEĞİ

  • 1 porsiyon et (ızgara-haşlama)
  • 1 porsiyon sebze
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 porsiyon meyve

AKŞAM ÜZERİ KAHVALTISI

  • 1 su bardağı süt

AKŞAM YEMEĞİ

  • 1 porsiyon et ya da balık
  • 1 porsiyon sebze
  • 1 dilim ekmek
  • 1 su bardağı meyve suyu (Yemeklerden bir saat kadar sonra)

Uzm. Dr. İmran Ayhan İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.