TR Doktor
üriner enfeksiyonlar sistitis prostatit vajinit nefrit piyelonefrit reflü inkontinans

Üriner Enfeksiyonlar

Yazar: Op. Dr. Muharrem Murat YILDIZ









Ürün enfeksiyonlar çocukluk çağından başlayarak yaşlılık döneminde, ölene kadar her dönemde kendini gösterebilir.

Üriner enfeksiyonlarda kişiler ve çevreden kaynaklanan etkenler önemli rol alır. Kişinin doğduktan sonraki anatomik yapısındaki bozuklukların ortaya çıkması, annesinden aldığı  flora bozuklukları, ergenlik dönemindeki geçirdiği hastalıklar ve daha sonra cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yollarındaki oluşan değişik hastalıklara bağlı oluşan iltihaplar, yaşlılık döneminde bayanlarda idrar kaçırma ile alt bölgede olarak ıslaklık nedeni ile, erkeklerde prostat nedeniyle idrarın tam boşalamaması ile içeride kalan idrarın enfeksiyona zemin hazırlaması nedeniyle oluşan  enfeksiyonlar yaşam boyu insan hayatını tehdit etmektedir.

Özellikle de diyabetik hastalarda ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Hastaneye yatan hastalarda NAZOKOMİYAL / HASTANE ENFEKSİYONU  dediğimiz idrar yolu enfeksiyonu, dirençli mikropların bulaşması ile ölüme sebep vermektedirler. Önemsenmesi gereken bir durumdur tedavi edilmesi gereken, kronikleşmemesi gereken bir durumdur.  Kronikleştiğide, kronik interstisyel sistit dediğimiz inflamasyona bağlı oluşan  çeşitleri oluşabilmektedir.

Çocukluk çağında, kız çocuklarında özellikle anneden yeni doğdukları dönemlerde birinci ay kontrolunda bir ultrason yapılması gereklidir. Çocuğun vezikoüreteral reflü dediğimiz geriye kaçak durumlarının, mesanenin boşalmasının izlenmesi, bu boşalma bozukluklarından üretrasındaki anormalliklerin ortaya çıkarılması enfeksiyon oluşmasını önlemektedir.  Vajene açılan üretra ağızları, kısa üretra sendromları, vezikoüreteral reflü dediğimiz kaçak durumları en önemli hastalıklardandır. Bunlar farkedilmezse ileri dönemlerde böbrek yetmezliğine, büyümüş hidronefrotik böbreklere, küçülmüş atrophic böbreklere kadar giden sonuçlara sebep olabilmektedir.

 Aynı şekilde erkek çocuklarda çişini ileriye fırlatamaması posterior üretral valve dediğimiz üretra darlıkları yönünden önemlidir . Bunlar da aynı şekilde böbreklerde bu hasarlara sebep olabilmektedir. İyi bir anne- baba gözlemi i ile ortaya çıkarılabilirler.

 Ayrıca erkek çocuklarında sünnet derisinin yapışık dar olmasına fimozis diyoruz, dar olunca idrar tam boşalamaz içinde kalır, simegma dediğimiz beyaz sidik artıkların birikmesi nedeniyle kronik enfeksiyonlara sebep olabilir. Hele, hele Batı toplumlarında ya da sünnet olmayan toplumlarda penis kanserinin en büyük sebebi bu biriken sidik artıkları olup tedavisi kolaydır.

Sünnet derisini geriye getirilmesi ve bunun her banyoda anne baba tarafından yapılması, içinin sabun köpüğü ile temizlenmesi gerekir. Bu sağlıklı bir erkek çocuk için gerekli. Bunun dışında ben sünnet dönemini ilkokul 1 – 2 SINIFTA  öneriyorum; çünkü erken sünnet yapılan çocuklarda pubik bölge yağlanmasının fazla olması nedeniyle penis şaftı kısa bırakılmaktadır. Penis kafası gözüksün diye bu kısısm derisi fazla kesilmekte  pubik yağın kaybolması ile  penis derisi kısalığı ortaya çıkmakta bebeklikte penisi büyüten noktürnal tümesans – gece ereksiyonları  dizginlenmekte penis gelişimi engellenmektedir. Çocuğun buluğ çağında ereksiyon ve mastürbasyon sırasında   da penisin büyümesini dizginlemektedir. Dizginleme sonucunda da kısa penisten muzdarip insanlar oluşmaktadır. Şu anda ürolojinin en büyük sorunu kısa penis boyunu nasıl büyüteceğimizdir.

Gençliğin cinsel birleşme dönemine girmesi ile kız ve erkek çocukların karşı cinsten alacakları enfeksiyonlarda genital bölgenin önemli enfeksiyon kaynaklarını oluşturmaktadır. Bunların hemen tedavisi gerekmektedir. Kronik süreçte üretra darlıkları, kısırlık, kronik vajinit, kronik sistit, kronik prostatit sebepleri olabilirler. Enfeksiyon hemen tedavi edilmeli en büyük belirtisi akıntıdır.  Akıntı sarı, yeşil, beyaz renklerde olabilir dönem dönem renk değiştirebilir.

Kadınların yılda bir iki kere idrar yolu enfeksiyon olması normaldir. Özellikle deniz dönemlerinde üzerlerinde ıslak mayo, çamaşır kaldığı dönemlerde ya da balkon temizleme, bahçe yıkama, ayaklarını üşüttükleri dönemlerde, evde temizlik yaptıkları dönemlerin ertesi günlerinde, idrarında yanma ile başlayan bu şikayetler enfeksiyona sebep olmaktadır bunların kronikleşmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Kendi halinde geçmesini beklememek gerekir. Burada tabii immun sistemin, florasının önemi vardır. Normalde  vajen üretra florasının bariyer oluşturma potansiyeli vardır

Bu flora, kullanılan antibiyotikler, yaşam stili, temizlik ürünleri, aşırı hassasiyet nedeniyle bozulabilir bunun oluşturulması tekrar yerine konulması gerekir. Bunun iyileştirilmesinde geri sağlanmasında negatif iyon alanlarını oluşturacak spreylerin, petlerin veya fitillerin kullanılması oradaki patojen bakteriyi düzenlenmesi ile oluşturulmaktadır. Koruyucu tedavi için önemlidir. Bunun dışında enfeksiyonların tedavisinde, antibakteriyel tedaviler,  kötü tarafı kovuyucu tedaviler yapılabilir. Özellikle gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonlarda kullanılan medikal ilaç ve fitoterapi tedavileri hastalarımıza büyük rahatlık sağlamaktadır. Bunun dışında kronik enfeksiyonlarda ozon tedavisi, ozonlu su tedavisi uyguluyoruz, ozon gazının direk etkisi ile her türlü bakteri virüs mantar tedavisi yapılabilmektedir. HPV ENFEKSİYONLARINDA  ozon lokal, intravajinal, rektal ve majör kan ile uygulamaları başarılı eradikasyonlar sağlamaktadır. HPV de kombine aromaterapi uygulamaları başarı şansını artırmaktadır.

Yaşlılık dönemi enfeksiyonlarında kadınlarda yine idrar kaçırmaya, pet kullanmaya, ıslak kalmasına bağlı oluşabilmektedir.  İdrar kaçırmada yetiştirememe tarzda kapıda kaçırma yolda kaçırma veya gülme öksürme strese bağlı oluşabilir. Bunların da tedavisini yapıyoruz. Primer nedeni ortadan kaldırdığınızda olarak hastaların kuruttu kalmasını sağladığımızda zaten enfeksiyon ortadan kalkıyor.

Erkeklerde ise prostat en büyük enfeksiyon nedenidir. Geçmişte kronik enfeksiyon, geçİrilmiş prostatit, hastalarının soğukta kalma, üşütme, alkollü baharatlı şeyler yeme ile oluşan nüksleri ve prostata bağlı idrar kesesinde  kalan idrarın besiyeri görev yapması nedeniyle enfeksiyonların tekrarlaması ve artmasına sebep olmaktadır.  Bu durumlarda öncelikle prostatın tedavisi idrar akımının rahat akmasınının sağlanması, gerekirse prostat ameliyatı önerilir. Ürİner sistem taşlarıda, enfeksiyon taşları olarak rezervuar görevi görür. Bu taşlarında temizlenmesi lazım, idrar akışının düzenlenmesi lazım. Vücutta nerede bir sıvı birikmesi olursa ister kan ister serum ister idrar olsun bunlar bakteriler için uygun besi ortamı oluşturarak onların normalde vücutta olan ama patojen olmayan bakterilerin üremesine sebep olarak patojen hale geçmesinede neden olur.

Op. Dr. Muharrem Murat YILDIZ İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.