TR Doktor
Yüz Ağrısı (Trigeminal Nevralji) Uzm. Dr. Mustafa Karakan Gaziantep Algoloji

Yüz Ağrısı (Trigeminal Nevralji) Nedir?

Yazar: Uzm. Dr. Mustafa Karakan









Yüz Ağrısı, Trigeminal Nevralji

Yüz ağrıları trigeminal nevralji olarak  isimlendirilmektedir. Trigeminal sinirin tutulduğu, çok şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalıktır. Trigeminal nevralji olabilecek en şiddetli ağrılardan biri olarak bilinir. Hastayı, günlük aktivitelerini, hatta yaşamsal işlevlerini dahi yapamaz duruma getirebileceğinden en kısa sürede tanının konması ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Buna karşın hastalar genellikle çaresizlik içinde hekimden hekime dolaşır ve bu baş edilmesi çok zor ağrılar nedeniyle ümitsizliğe kapılırlar. Ağrı, trigeminal sinirin yayıldığı yüz bölgesinde, kısa süreli (birkaç saniye ile bir-iki dakika arası), tekrarlayan, elektrik çarpması tarzındadır. Genellikle yüzün dış kısmında, ağız içinde ağrının başlamasını tetikleyen noktalar bulunur. Bu sebeple hasta bu bölgelere dokunmaz, dokundurtmaz; yüz yıkama, diş fırçalama, hatta yeme gibi işlevlerden kaçınır.

Trigeminal nevraljide altta yatan nedenin tespit edilmesi en önemli noktadır. Klasik tıp bakış açısı bu alanda yetersiz kalabilmektedir. Tamamlayıcı tıp yöntemleri ve bozucu alan bakış açısı ile neden tespiti yapılabilirse tedavide yol almak kolaylaşacaktır. Bu nedenle diş çekimleri yapılması en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bozucu alanların % 70 inin baş boyun bölgesinde yer alması dolayısı ile nevralji ve diğer atipik yüz ağrılarında neden belirlenebilir.

Klasik tedavi olarak uygulanan ilaç tedavilerinin yan etkileri nedeniyle kullanımı zordur. Bir süre sonra ilaç tedavilerine direnç gelişmektedir.   Hastalarda  uygulanan  radyofrekans dalgaları ile trigeminal sinirin ısıtılarak, devreden çıkartılması uygulaması zor, yan etkileri vardır. Ağrının tekrarlanması da sık olarak karşılaşılmaktadır..

 Ağrıya neden olan bozucu alanların tespit edilmesi ve  nöralterapi ile düzenlenmesi, ağrı kontrolünde kullanılan diğer yöntemlerle kombinasyonu daha kolay şekilde tedaviyi sağlayacaktır.

Yanıt alınamayan hastalarda çözüm olarak sunulan  mikrovasküler dekompresyon ameliyatı sadece görüntüleme teknikleri ile nedenin saptandığı hastalarda  uygulanmasında yarar vardır.

Uzm. Dr. Mustafa Karakan İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.