TR Doktor
Doğumsal Kitleler Doğumsal Kistler Boyunda Kist Boyunda Kitle

Çocuklarda Doğumsal boyundaki kist ve kitleler

Yazar: Op. Dr. Mustafa Aydinç









Boyun bölgesindeki şişlikler, boynun görünür bir bölgede olması yüzünden en kısa sürede kendisini belli ederek bulgu verebilir
Çocuklarda doğumsal olarak izlenen kist ve kitleler bulunabilir, bunlar kist, kitle, ciltte bir deri kalıntısı veya kıkırdak dokusu ve küçük bir sinüs ağzı şeklinde olabilir. Görünümsel anormalliklerin yanı sıra ilerleyen zamanda tekrarlayan akıntı, apse ve şişliklere ve hatta uzun dönemde kanserleşmeye kadar gidebilirler
Doğumsal boyun kitleleri nedir
Doğumla birlikte gelen ve çocukluk yaşlarında belirti veren kitlelere doğumsal kist ve kitleler denir. Bazı durumlarda ise kitlenin belirginleşmesi ilerleyen yaşları bulabilir. Bu kist ve kitlelerin tanısı görünümlerine ek olarak çoğunlukla fiziksel muayene ve gerektiğinde USG yardımıyla kesinleştirilir. Doğumsal boyun kitleleri arasında görülme sıklığı en fazla olan tiroglossal kistlerdir.  Tiroglossal kanal, tiroid bezinin geliştiği kanaldır. Tiroid bezi oluştuktan sonra kalan hücreler normalde yok olur. Kaybolmayan hücreler ise tiroglossal kistleri oluşturur. Boyun orta hattında görülürler dil hareketleriyle hareket edebilirler. Çoğunlukla 5 yaşlarında bulgu verirler ve tekrarlayan iltihap ve apselere düzeltilmezlerse de uzun dönemde kötü huylu tümörlere dönüşebilirler. Kesin tedavisi cerrahi olarak tüm tiroglossal kist ve kanalın komşu kemik ile birlikte dil köküne kadar takip edip tamamen çıkarılmalıdır, eksik yapılan ameliyat kistin tekrarına neden olur.
Brankial artıklar ve kistler ise daha nadir izlenmekle beraber boyun yan alt taraflarında cilt eki, kıkırdak doku veya sinüs ağzı şeklinde kendisini belli eden oluşumlardır. Belirgin bölgelerde ortaya çıktığı için tanı koymak oldukça kolaydır. Tedavisi cerrahidir.
Doğumsal boyun kitleleri arasında sayılan tortikolis, boynun yan tarafında çoğunlukla doğumdan birkaç hafta sonra fark edilen şişlik şeklindedir. Beraberinde aynı tarafa doğru baş boyun hareketlerinde kısıtlılık vardır. Nedeni genellikle doğumsal travmaya bağlansa da aslında bebeğin anne karnında gelişimi sırasında pozisyon yerleşim bozukluğuna bağlı boynun yan tarafındaki kasta fibrozis  gelişimidir. Çogunlukla bir yaşına kadar düzelen tortikolisin izleminde hareket kısıtlılığını gidermeye yönelik pasif boyun ekzersizleri önerilmektedir. Bir yaşına kadar düzelmeyen, baş boyun hareket kısıtlılığı devam eden, yüzün yarı kısmında kas zayıflığı bulunan veya bir yaş sonrası geç tanı alan çocuklarda cerrahi tedavi gerekebilir, cerrahi tedavi sonrası sorun düzelir.

Op. Dr. Mustafa Aydinç İsimli Yazarın Diğer Yazıları


Trdoktor; blog sayfasıdır. Trdoktor blog sayfası üzerinde doktorların yazdığı makale ve videoları görünütleyebilirsiniz.